Esport világa

4
346
views
Még nincs értékelve

Gondolom már szinte mindenki hallott az esportról, mint jelenség. Ez a cikk most mindenkinek bemutatja, kortól és nemtől függetlenül, hogy miről is szól valójában az egész. Cikkünkben a Paladins mellett megjelenik néhány más sport és esport is.

Mi is valójában az esport, mitől olyan különleges?

Az esport hivatalos jelentése szerint nem más, mint videojátékokból rendezett kompetitív bajnokság, amelyet hivatásos játékosok művelnek. Ez a mondat gondolom elsőre kicsit furcsán hangzik, de leegyszerűsítve annyit jelent, hogy verseny számítógépes játékokból, amiért még pénzt is lehet szerezni. Legjobban a competitive/ranked módhoz lehet az egészet hasonlítani, ahol a játékosok bemutatják, hogy mennyire profik, és a jobb teljesítményért általában a játék több jutalmat ad. A két jelenség között annyi a különbség, hogy a competitive/ranked mód az egyéni teljesítményt veszi figyelembe, és csak játékbeli jutalomban részesít, amíg az esport a csapatra és a csapatmunkára épít, és a legsikeresebb csapatok nagy közönség előtt bizonyíthatják be tudásukat. Természetesen itt is vannak kivételek, olyan játékok, ahol 1v1 szituációban kell összemérni a tudást, de azoknál is kialakulnak a csapatok, csapatokon belül megegyezik a szponzor, és nagyobb a nyomás, mint az otthoni játékokban.

Miért pont esportnak nevezték el, ha semmi köze a sporthoz? Alig kell hozzá mozogni!!!

Sokan tévesen fogják fel az egészet,és úgy ítélik meg a dolgot, hogy utána se néznek. Ugyanúgy van ez a sakkal is, ami hivatalosan sportnak számít, mert a több órás folyamatos koncentráció is erős fizikai kitartást igényel. A hivatásos esportolók képesek napi 8-10 órát gyakorolni akár éveken keresztül is. A következő pár sorban összehasonlítok nektek 4 “sportot” (Paladins, Hearthstone, Sakk és Futball), amelyekkel szemléltetem, hogy nem is sok különbség van köztük.

Csapat, illetve egyéni teljesítmény:

A Paladins és a Futball esetében beszélhetünk csapatról, és mindkettőnél sokat számít a csapatmunka, az összeszokottság, és a közös döntéshozatal. Ezekben az esetekben lehet valaki sztárjátékos, ha a csapat nem megfelelő, akkor csökken a nyerési esély. A Sakk és a Hearthstone esetében nem beszélhetünk csapatokról, viszont egy-egy játékos között kialakulhatnak a barátságok, megoszthatják egymással a tudásukat, közösen gyakorolhatnak.

Edzésmód:

Szenvedés nélkül nincs siker, mind a négy játék rengeteg gyakorlást igényel, de a Sakk és a Futball esetében a gyakorlás elérhet egy végső ponthoz, ahol már csak a stratégia finomítására van lehetőség, amíg az esportok esetében időnként megjelenik egy-egy frissítés a játékhoz, amely teljesen új stratégiát igényel, dinamikusabbá teszi az élményt. Itt fontos kiemelni, hogy az edzéseket a profi csapatok/játékosok megbeszélik egymás között, és ezekről csak annyit tudhatunk, amennyit megosztanak velünk.

Szabályok:

A világ tele van törvényekkel, szabályokkal, amelyeknek köszönhetően mindenki ugyanakkora eséllyel indul mindenben. A Hearthstone és a Sakk körökre van osztva, ahol időkorlátok vannak, viszont a Sakk esetében egy kör egy lépést jelent, amíg a Hearthstone esetében egy kör több lépést tartalmazhat, és olyan kör is lehetséges, amikor az egyik játékos semmit se tesz. A játék addig tart, amíg a “fő karakter” meg nem semmisül, természetesen nem szó szerint.

A Paladins és a Futball esetében is vannak időkorlátok, de azok nem ennyire befolyásosak, az akció az időkorláton belül szinte minden másodpercben és mindkét oldaltól egy időben megtalálható. Ezeknél a győzelemhez pontokat kell szerezni.

Stratégia, győzelemhez vezető út:

A stratégiák fontos eleme, hogy ismerjük az ellenfél gyenge pontjait. A Sakk és a Hearthstone esetében pontosan az ellenfél stratégiáját kell felismerni, és annak kell megkeresni a gyenge pontját. A csapatjátékokban, a Paladinsban és a Futballban az ellenség csapatát kell kielemezni a stratégia mellett, és sokszor elég a kulcsszemély ellen tenni valamit, egyszerűbben mondva, ki kell rúgni a szék lábát, és eldől a szék. Természetesen csapatokról van szó, a valóságban nem elég a gyenge pontot megtámadni, hanem itt a gyenge pont felől kell megdönteni a csapatot.

Fizikai igénybevétel:

A Futball a négy felsorolt sport közül az egyetlen, amelyik ténylegesen az izomzatra épül, ez mellett a Paladins az, amelyik hasonlóan reflexet és pontosságot igényel, a Sakk és a Hearthstone pedig szinte alig veszi igénybe az izomzatot, inkább az elmét teszi próbára, amely ugyanannyira fárasztó lehet, mint futni pár kilométert.

Terület, eszközök és előkészületek:

A legnagyobb terület a Futballhoz kell, utána következik a Paladins, majd a Hearthstone, legvégül, a legkisebb helyigénnyel rendelkező, a Sakk. A Sakk és a Futball olyan sportág, amelyek eszközei viszonylag olcsók és egyszerűek, és már több száz éve használják őket, míg a Paladins egy komplett számítógépet igényel, és a Hearthstone működtetéséhez is kell minimum egy okostelefon, de általában itt is számítógépet használnak az egyszerűség kedvéért. Mind a négy játékra igaz, hogy lehet olcsóbb és drágább felszereléseket is szerezni, természetesen a drágábbat csak a profik engedik meg maguknak.

Az előkészültekben van a legnagyobb eltérés, mivel a Futballt csak úgy lehet lejátszani, ha az összes játékos ugyanazon a fizikai pályán van, a Sakk esetében általában a két játékos egymással szemben ül, de a 21. századnak köszönhetően akár már számítógépen keresztül is lehetne játszani, viszont a Hearthstone és a Paladins esetében a játékosok általában online (otthoni) selejtezőkön keresztül jutnak be a LAN (helyi) versenyekbe.

Összességében elmondható, hogy az esport nem más, mint a 21. század új sportja, amely párhuzamosan haladhat a többi sporttal, ahogyan a könyv helyét se vette át az e-book.

“Hurrá, egy új értelmetlen sportág,  nem mint ha eddig követtem volna akármelyiket.” Kiket érdekel az egész, ki venne benne részt?

A 21. századot sokan az informatika korának nevezik, a mostani generáció szinte a számítógépek és egyéb informatikai eszközök mellett nő fel, így egyre nagyobb az érdeklődési kör. Mindig is voltak kivételek, én is több olyan embert ismerek, akiket az egész hidegen hagy, de minden ember más, és mindenkinek eltérő az érdeklődése, és ezt el kell fogadni. Eddigi tapasztalataim alapján az esportolók 18-22 év körüli fiatalok, akik még iskola mellett sokat játszottak, vagy csak volt hozzá érzékük és türelmük és reflexük, de hallhattunk már idősebb játékosokról is. Mivel nem csak egy stílusú játékból csináltak már sportot, ezért mindenki megtalálhatja azt, amelyik megfelel az igényeinek. Sokan többre tartják a stratégiát, mint a reflexeket, azoknak ott van a Hearthstone. Mások a stratégia mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyors döntéshozatalra, azoknak ott a Starcraft. És sorolhatnám a különböző stílusokat, de mindegyikben van egy közös: Ész nélkül nem lehet velük játszani, ezért van az, hogy az átlagos csalók általában rosszabbul teljesítenek mint a profik.

A játékosok mellett fontos megemlíteni a kommentátorokat, akik általában a játéktervező cégből valóak, így ők jobban értenek a játékhoz, és eléggé szépen elemzik az adott szituációkat.

Kommentátorok? Valamelyik csatornán sugározzák ezt a tévében, vagy miért kell kommentálni? Már csak a szurkolótábor hiányzik…

Igen, vannak kommentátorok, és kellenek is, mivel egy-egy szituáció néha eléggé átláthatatlan és nehezen értelmezhető. Sajnos, mivel az elektronika nem mindig hibátlan, és néha becsúszik egy technikai  probléma, és ekkor természetesen jobb a kommentátorok reményteljes próbálkozását hallgatni, hogy kitöltsék a felszabadult időt, mint a számítógép zúgására figyelni az üres képernyőt. Persze, sokszor úgy tűnik, hogy a kommentátoroknak elgurult a gyógyszerük, de igazából csak hangulatosabbá akarják tenni az egészet egy-egy vicces pillanatra vagy játékstílusra visszautalva. Így született meg a League of Legends-ben is az xPeke backdoor, vagy a Hearthstone Paveling book, vagy a két közeli példa, a Laizy féle Bomb King ulti, vagy a Mutustiina féle flick headshotok.

Ha már megemlítettem a szurkolókat, akkor ki kell emelnem, hogy a közvetítések során található egy chat szoba, amelyet ellepnek a nézők, és sokszor még az éppen pihenő kommentátorok is írnak oda, így a közvetítés nem csak egyirányú. Természetesen nem tévében lehet követni, ugyanúgy, mint minden más esportot az  adott játék hivatalos csatornáján lehet követni, ami a Paladins esetében az alábbi linken található: https://www.twitch.tv/paladinsgame

És csak hogy azok számára, akik még mindig kételkednek az egészben, itt egy kép a tavalyi HRX Paladins Invitational-ről, amelyet még online is követtek nagyjából 6000-en, úgy, hogy a játék még viszonylag új:

És ez csak a kezdet, a játék még nincs 2 éves, ha jól halad minden, akkor szerezhet akkora nézőtábort, mint a League of Legends, amelyet már évek óta rengetegen követnek. Szavakkal le nem lehet írni a látványt, ezért beszéljen számotokra a kép

Ennyi volt az első rész, a második részben újabb kérdésekre kaphatunk válaszokat. Ha esetleg neked is van valamilyen kérdésed az adott témával kapcsolatban, akkor bátran kérdezz a komment szekcióban a cikk alatt.

Kérlek értékeld

4 HOZZÁSZÓLÁS

      • Persze nem is kell egybe mert nem biztos ,hogy egyben átlátható lenne és akkor lehet hogy zavaros lenne az egész. Az ESL-t azért említettem hátha tudtok róla mesélni , mert nem igazán találtam róla információkat. Előre is köszi a leírást hozzá és nagyon jók ezek a témák nekem sokat segítettek milyen cuccot vegyek meg ,hogy mire jók mert egyes cuccok hatását kicsit félre értelmeztem.