Szakszerűen – OB50 champion ranglista

251
views
Még nincs értékelve

A Paladins Hungary bemutatja: ‘Szakszerűen’. Egy új cikk formátum az oldalon, ami azt szolgálja, hogy mindenki jobb betekintést nyerhessen a jelenlegi metába, tippekkel és trükkökkel lássa el mind az új, mind a régi motorosokat annak érdekében, hogy jobbak lehessünk a játékban, hogy ne csak a reflexeink, de az elménk is helyén legyen.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy bemutatkozzak. Lyfiell vagyok, én leszek aki a ‘Szakszerűen’ cikkeket írja. Előre szeretném felhívni a figyelmet két nagyon fontos dologra:

1, A cikkek jelentős hányada nem az én fejemből fognak kipattanni, hanem profi játékosoktól ellesett és megtanult információkat gyűjtök össze, amit összegzek és összefoglalok az olvasók számára.
2, Amit olvasni fogtok az nem szent írás! Egyrészt a profik se tévedhetetlenek, másrészt mivel az ő véleményüket fogom vászonra vinni, ezért sokszor magasabb rating-re/elo-ra lesznek az információk értendők.

Ugorjunk is neki az első cikknek, ami az OB50 patch-ről szól, pontosabban arról, hogy melyik hős hol helyezkedik el egymáshoz képest a ranglétrán.

A ranglista, mely alább látható, Bird-től származik.
Bird? Kérdezhetitek páran, mégis ki ez a jómadár akiről beszélek?

Bird egy profi Paladins játékos, sokáig a Burrito e-sports, az előző évi Paladins Világbajnokság nyertes csapatának volt a tagja. Jelenleg a 50 Shades of SNEK nevű csapat tagja, ami igazából tartalmazza a régi Burrito e-sports minden tagját, tehát természetesen még mindig az egyik legerősebb csapat.

 

OB 50 Bird

Itt is van a rövid összefoglaló kép arról, hogy ki milyen erős, de a kép nem elég, mert arra a fontos kérdésre nem válaszol, hogy: Miért?

Előre szeretném leszögezni, hogy ez a ranglista magas elo-ra/rating-re értendő mind Casual, mind Competitív meccsekre, de a részletezés során lesznek kiegészítések alacsonyabb elo-ra/rating-re is!

120px-Champion_Androxus_Icon
Androxus – S tier

 • A magas helyezést azzal érdemelte ki, hogy nagy a sebzése, nagy a mozgékonysága, nagyon erős 1v1 helyzetekben, és jól tud uralni magasabban elhelyezkedő területeket. Az egyetlen hátránya, ami miatt nem kerül magasabbra, az az, hogy nagyobb távolságban keveset sebez, ezért messziről hatékonyan el lehet vele bánni.

120px-Champion_Barik_Icon
Barik – A tier

 • Barik egy erős ‘A’ helyezést kapott, mivel bármikor nyugodtan kiválasztható mint tank, pajzsa erős, sebzése is elég jó és folyamatos a tornyai miatt, a megfelelő kártyák használatával van saját túlélőképessége (tornyok mellett állva életet regenerál), és az Ultimate képessége is nagyon hasznos hogy megtisztítsa a pontot.  Hátránya hogy a többi tankhoz képest kevés az élete, és ha az ellenfél okos, elpusztítja a tornyait, és akkor jelentéktelenné tud válni.

120px-Champion_BombKing_Icon
Bombking – S tier

 • Bombking a legjobb, és legerősebb {tooltip}Blast damage{end-texte}területsebző{end-tooltip} karakter. Előnye, hogy jó a mozgékonysága, nagyon erős 1v1 szituációkban, jól tudja irányítani a magasabb területeket és rendelkezik {tooltip}crowd control{end-texte}zavaró hatás, jelen esetben kábítás{end-tooltip} –lal. Hátránya nem igazán van, inkább csak két olyan hős, akik erősek ellene, ők pedig Makoa és Androxus. Makoa a behúzás miatt, Androxus pedig a nagyobb mozgékonyság és gyorsabb sebzés kiosztás miatt jó ellene.

120px-Champion_Buck_Icon
Buck – B+ tier

 • Az OB 50-ben kapott -200 életpont nerf nem tett jót neki. Mobilisnek mobilis hős, de közel kell kerülnie az ellenfélhez, hogy effektív lehessen, ezért aránylag könnyű kijátszani. Egy jó taktika hozzá, ha az ember beugrik az ellenség vonalai mögé, lesebez/megöl valakit, és kiugrik, de az esetek többségében ez nem fog neki sikerülni. Bizonyos csapatkombinációkban jó lehet, de ha flank hőst akar az ember, vannak nála jobb opciók…

120px-Champion_Cassie_Icon
Cassie – A tier

 • Cassie az a hős, akit szinte bármikor ki lehet választani, ha egy megbízható, folyamatos, aránylag nagy sebzést nyújtó karakterre van szükség. Jól működik távolról és közelről is, a jobb-click képességével és a gurulásával (F) is tud távolságot kialakítani saját maga és az ellenfél között. Ultimate képessége nagyon hasznos. Hátránya hogy nehéz vele feljutni magasabb területekre, így van esély a kijátszására.

120px-Champion_Drogoz_Icon
Drogoz – A+ tier

 • Drogoz a második legerősebb {tooltip}Blast damage{end-texte}területsebző{end-tooltip} karakter. Ha az egyik csapatban ott van Bombking, szinte biztos hogy ő ott lesz a másik csapatban. Nagy, folyamatos sebzést tud nyújtani, Ultimate képessége játékfordító tud lenni, aránylag mobilis, bár nem annyira mint például Bombking vagy Androxus. (igen, a repülés az elég jó mobilitás, viszont a sebessége nem túl gyors, ezért könnyebben fókuszálható, mint egy Bombking, aki maga alá robbant Poppy bomb-al (F), és egy szemvillanás alatt egy másik dimenzióban van) Ez a mobilitásbeli különbség az ami miatt lecsúszott az S tier-ből.

120px-Champion_Evie_Icon
Evie – B+ tier

 • Evie közel van ahhoz, hogy A tier legyen, ezért kicsit jobb mint Buck, de sok, a lista tetején elhelyezkedő hős ellen gyenge, ezért van az, hogy ennyire lent foglal el helyet, mert aránylag ritka, hogy az ellenfél ne választaná ki valamelyik ellenfelét. Ennek ellenére egy nagyon jó Evie sokat hozzá tud tenni a csapathoz, plusz tankok ellen erős.

120px-Champion_Fernando_Icon
Fernando – A tier

 • Hasonlóan bármikor kiválasztható, mint Barik. Kicsit közelebb áll az A+ -hoz, sok helyre ki lehet választani, és előnye, hogy mind a Pajzs legendary-val játszató, mint egy ponton álló tank, mind a Tűzlabda legendary-val játszató, mint egy flank-tank, aki nem engedi vissza az ellenfelet a pontra. (Flanknando)

120px-Champion_Grohk_Icon
Grohk – C tier

 • Grohk jelen pillanatban nem jó. Igaz, relatív sok sebzést tud kiosztani, és a jobb-click képességéből adódó lassítás is hasznos tud lenni, de az a baj, hogy a sebzés amit kioszt, az hiába nagy összességében, ez több karakterre oszlik szét, és a jelenlegi metában nem az a hasznos, ha több karakterre sebzel elfogadható mennyiségűt, hanem ha egy ellenfélre sokat, amivel meg is ölöd. Bizonyos “zseb-stratégiában” jó lehet, főleg egy Barik és Ying kombó ellen erős, ugyanis hatékonyan és könnyen ki tudja szedni a klónokat és tornyokat.

120px-Champion_Grover_Icon
Grover – B tier

 • Általánosságban beszélve nem jó. Vannak nála sokkal jobb healerek, mind élettöltés mennyisége, mind távolsága szempontjából. Amiben Grover jó, az az aránylag jó távolsági sebzés, és a jobb-click-jéből eredő {tooltip}root{end-texte}lefogás{end-tooltip}. Ő is inkább “zseb-stratégiákban” jó, nagyon mobilis csapat ellen a lefogás miatt választható, de 1-2 mobilis ellenfél ellen nem éri meg feláldozni a sok élettöltést, ráadásul minél hosszabb egy meccs, annál kevésbé releváns healer.

120px-Champion_Inara_Icon
Inara – A+ tier

 • Inara az OB50-ben kapott erősítések miatt jó. Ennek ellenére az emberek kicsit túlbecsülik, de A+ -nál nagyobb helyezést nem érdemel. Nagyon jó arra, hogy a ponton húzza az időt, és a jelenléte is nagyon erőteljes, nem lehet, és nem is szabad csak úgy nekirontani fejvesztve, mert nem Inara lesz az, aki a rövidebbet húzza. Ettől függetlenül közel sem ér fel Makoa-hoz.

120px-Champion_Kinessa_Icon
Kinessa – B+ tier

 • Kinessa azért van ennyire alul, mert nem minden csapat összeállításnál és nem minden mapon jó, ráadásul csak utolsóként/utolsó előttiként szabad kiválasztani, különben nem fog túl jól szórakozni aki játszik vele. Ennek ellenére amikor ki lehet választani biztosan, akkor egy nagyon jó és erős sebző karakter.

120px-Champion_Lex_Icon
Lex – A tier

 • Lex egy kicsit kevesebb szituációban választható ki biztosan mint Cassie, viszont amikor kiválasztható, akkor sokkal erősebb és jobb munkát fog végezni mint Cassie. Összességében Lex egy jó flank választás.

120px-Champion_Maeve_Icon
Maeve – C tier

 • Nincs az a szituáció amikor érdemes lenne őt kiválasztani. Nincs megbízható, folyamatos sebzése, kevés az élete, könnyű megölni, egy Makoa ellen még annyi esélye sincs, mint alapból. Nagyon zárójelben el lehet képzelni 1-1 stratégiát, ami az Ultimate képességére épít, de túl kockázatos erre alapozni egy csapat összeállítást.

120px-Champion_Makoa_Icon
Makoa – S+ tier

 • Makoa sok szempontból meccsfordító karakter, nincs kétség hogy S+ tier-ben a helye. Mind a behúzás, mind az Ultimate, mind a Pajzsa annyira erős, és esélyt nyit arra, hogy többféleképpen lehessen vele játszani, hogy jogosan foglal helyet a ranglista tetején. Minden meccsben ott a helye, elsőként kiválasztva.

120px-Champion_Pip_Icon
Pip – B+ tier

 • Pip közel helyezkedik el az A tier-hez, de azért nem sorolható oda, mert minden meccsben lesz mellette egy Drogoz vagy egy Bombking, és második {tooltip}Blast damage{end-texte}területsebző{end-tooltip} karakterként rá fogja vezetni az ellenfelet arra hogy a Blast shield nevű itemet vegyék, így nem csak saját magával tol ki, hanem a mellette lévő {tooltip}Blast damage{end-texte}területsebző{end-tooltip} karakterrel is. Akkor lehet jó választás, ha az ellenfél nagyon rá van kényszerítve, hogy Cauterize és Wrecker itemeket maxoljanak, így nem lesz idejük és kreditjük Blast shieldet venni. Ezek mellett erős 2 tank ellen, az Ultimate képessége miatt.
  Healerként két tank mellett lehet jó, de nehéz, ugyanis nagyon jó kommunikáció kell ahhoz, hogy működjön.

120px-Champion_Ruckus_Icon
Ruckus – A+ tier

 • Ruckus a legjobb tank más tankok ellen. Nagy és folyamatos sebzést biztosít, túlélőképessége is jó. Tankok ellen 1v1 és 2v2 is nyerni fog az az oldal, ahol Ruckus van, és a mostani 2 tank metában ezért annyira erős.

120px-Champion_Seris_Icon
Seris – A+ tier

 • Rettentő erős az élettöltése, és az Ultimate képessége is erős tud lenni, ha jól használják, ettől függetlenül magasabb pozíciót nem érdemel. Ennek egyik oka, a már említett 2 tank meta, ami jelenleg erős, és 2 tankot nem tud olyan effektíven healelni, mint például Mal’damba.

120px-Champion_ShaLin_Icon
Sha lin – A tier

 • Sha lin egy szolid sebző karakter, aránylag biztosan kiválasztható. Folyamatos, nagy sebzést tud biztosítani, és nagy előnye, hogy nagyon jól tudja segíteni a csapattársait a jobb-clickkábítás miatt, és a Planted (Q) képességéből származó hatalmas sebzés révén. Hátránya hogy nem túlságosan mobilis, és ha az ellenség felől nagy a nyomás, akkor nehezen tud érvényesülni.

120px-Champion_Skye_Icon
Skye – C tier

 • Idézném Bird szavait: {tooltip}“Do not pick Skye”{end-texte}ne válassza ki senki Skye-t{end-tooltip}
  Ez volt minden amit ő hozzáfűzött, de én ezt azért kiegészítem. Tehát Skye az a különös helyzetben lévő hős, aki alacsony szinten és elo-n rettentő erős tud lenni. Ez azért van, mert a játékosok nagy része akkor még nem tudja hogy hogy kell ellene játszani, meglepetésként éri őket a Skye, nincs elég jó reakcióidejük, hogy ha megjelenik mögöttük, akkor ráforduljanak és megöljék. Ezzel ellentétben magas szinten mindenki tudja mire képes Skye, és teljesen a földbe lehet döngölni nagyobb megerőltetés nélkül.

120px-Champion_MalDamba_Icon
SNEK (Mal’damba) – A tier

 • Ha valakinek van választása, érdemesebb Seris-t választani healernek, de ha az ellenfél kiválasztotta Seris-t, Mal’damba egy tökéletes választás ellene. Nagy mennyiségű életet tud visszatölteni, az Ultimate képessége 1v1 és menekülés szempontjából sokkal erősebb mint Seris-é, és biztosabban, könnyebben használható.

120px-Champion_Torvald_Icon
Torvald – B tier

 • Torvald egy “zseb-választásnak” tökéletes, de általánosságban gyengébb mint a többi tank. Ha valaki nagyon jól tud Torvalddal játszani, kiválaszthatja többször is, de nem ajánlott rá alapozni.

120px-Champion_Tyra_Icon
Tyra – B tier

 • Tyra első ránézésre jobb helyezést kellene hogy érdemeljen, mert nagyon erős tankok ellen, főleg 2 tank ellen, de a mobilitása és az, hogy felső pályarészeket nem tud uralni annyira jelentős, hogy itt a lista alján kapott csak helyet. Ennek ellenére vannak stratégiák és csapatkompozíciók, amikor nagyon jó tud lenni, de ilyen kevesebbszer van, mint többször.


Willo – B+ tier

 • Willonak van potenciálja hogy A tierbe, sőt akár A+ tierbe is kerüljön, viszont Bird még nem látta eleget akcióban ahhoz, hogy biztosan feljebb merje tenni. Ennek ellenére Willo erős, bizonyos stratégiákban nagyon hasznos tud lenni a Q képessége miatt, és egészen jó, folyamatos sebzést tud osztani, mobilitása is tűrhető.

120px-Champion_Viktor_Icon
Viktor – A+ tier

 • Elsőre érdekes lehet hogy ilyen jó pozíciót foglal el Viktor, ugyanis a Hustle képességét leszámítva (F) nem túl mobilis, túlélőképessége is rossz. Viszont meglepően nagy sebzést tud kiosztani, akár távolra is, a Granade (Q) képességét rendre alábecsülik az emberek, mert jól használva sarkokon is be lehet dobni, így a zónázó képessége is jó, ráadásul az Ultimate képessége is nagyot sebez, még pajzsok alá is (Makoa pajzs, Barik ultimate pajzs). Ezek mellett Ruckushoz hasonlóan a Cauterize-t is folyamatosan rá tudja tenni az ellenfélre, akár többre is egyszerre.

120px-Champion_Ying_Icon
Ying – B+ tier

 • Ying közel áll Mal’damba-hoz, de egy jó Mal’damba többet fog healelni mint egy Ying, viszont Ying többet sebez mint egy Mal’damba (feltételezve hogy a Focusing lens nevű legendary kártyát hozza ki valaki Ying-nek, mivel jelen esetben az számára a legjobb választás). Mindezek mellett, Ying élettöltése kicsit véletlenszerű, míg Mal’damba és Seris healje pontosan adható annak a karakternek, akinek szeretnénk. Sajnos mivel support karakter lévén, fontosabb az élettöltés, mint a sebzés, ezért került csak B+ tierbe.

Ez lett volna minden kiegészítés az OB50 ranglistához, és még egyszer szeretném nyomatékosítani, hogy ez nem egy szent írás, inkább egy iránymutatás, mindenki egyénileg tapasztalhat mást, főleg mivel ez magas elo/rating esetén érvényes, de ha valaki nagyjából követi ezt a listát, és ráfekszik az A tier és fölötte lévő hősökre, nagy eséllyel fog többet nyerni, mint veszteni.

Remélem tetszett, nyugodtan írjatok véleményt, észrevételt, kritikát!

Lyfiell

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Kérlek értékeld